(0047) 22-50-06-63 time@medoslo.no

Hyperhidrose

Når kroppen drypper av svette

Få en bedre hverdag !

Injeksjonsbehandling kan bremse svette produksjonen.

Svettebehandling

Unngår du å berøre andre på grunn av svette hender, eller isolerer deg av frykt for kroppslukt og fuktige klær? Kanskje du lider av Hyperhidrose.  Men fortvil ikke, for du kan få behandling – MEDOslo kan foreslå behandlingsalternativer.

Svette regulerer kroppstemperaturen vår, smører huden og regulerer nivået av salt og andre mineraler. Svetten inneholder luktstoffer som kan tiltrekke seg en partner (feromoner) eller skremme (vond lukt).  For de fleste av oss er produksjonen av svette i balanse med fordampningen fra huden. Hos enkelte skjer svetteproduksjonen uavhengig av temperatur. Selv om du ikke anstrenger deg eller er utsatt for stress, er svetteproduksjonen for stor, og huden kjennes fuktig og svettedryppende. Overdreven svette kalles hyperhidrose. Uansett årsak er hyperhidrose et problem som bør behandles. Heldigvis er behandlingen enkel, rask,trygg og meget effektiv etter få dager hos de aller fleste. Behandlingen er BoNTox

 Hvis du lider av hyperhidrose, svetter du ekstremt – kanskje fire eller fem ganger så mye som vanlig – på hender, føtter, armhuler eller andre deler av kroppen. Det er ofte så store mengder at det drypper. Personer med hyperhidrose har ikke flere svettekjertler enn andre mennesker. Snarere er nervesystemet som kontrollerer svette – det sympatiske nervesystem – overaktivert og forårsaker økt produksjon av svette. Svettekjertlene produserer mer svette enn nødvendig. Det oppleves som  at det skal ingenting til før svetten renner. Dette er en helt ufarlig tilstand, men gir ofte sjenerende problemer som svettelukt og flekker på klær. Du er ikke alene om dette, det er en vanlig lidelse, der ca. 150 000 nordmenn er rammet.

 Hyperhidrose kan være generalisert, dvs. at du enten svetter på store deler av kroppen, eller mye på få områder. Det finnes to typer hyperhidrose (overdreven svette): primær hyperhidrose og sekundær hyperhidrose. Primær hyperhidrose er vanligvis arvelig, noe som betyr at en av dine familiemedlemmer kan ha hatt det. Primær hyperhidrose begynner i barndommen og forverres med puberteten, spesielt hos kvinner. Sekundær hyperhidrose er forårsaket av en annen tilstand eller atferd.

Hyperhidrose starter ofte i ungdomsårene eller ung voksen alder. Svetteproduksjonen er sterkest i håndflatene, i fotsålene og i armhulene, men det kan også være avgrensede områder ellers på kroppen, f.eks på en del av et lår. Dette kalles fokal hyperhidrose. Svetteproduksjonen er dels genetisk betinget så mange med overdreven svette er ellers helt friske. Studier tyder på at de ikke er mer nervøse eller lett opprørt enn folk som svetter normalt. For alle gjelder det at stress og angst øker svetteproduksjonene og denne svetten lukter sterkere og ubehagelig. Uansett kan hyperhidrose gi sosiale problemer. De fleste føler seg ekstremt flaue over å tilby et klamt håndtrykk, komme med en ren skjorte med svetteringer under armene eller illeluktende sokker når de tar av seg skoene. en tredjedel kategoriserer symptomene som betydelige for livskvaliteten.

Svetting-1

Behandling av overdrevet svette

Det er ingen grunn til å gå rundt med overdreven svette og oppleve redusert livskvalitet. BoNTox er effektivt behandling som varer i flere måneder. Det er derfor et førstevalg. Det finnes en rekke ulike behandlingsformer, men det er sjelden nødvendig å kombinere flere behandlinger.

Injeksjonsbehandling med BoNTox blokkerer nerve signalene til svettekjertlene, og bremser derfor ned produksjonen. Svette-kjertlene aktiveres fra det sympatiske nervesystemet som fyrer ekstra ved stress. Injeksjonene virker lokalt, og settes i området der den økte svetteproduksjonen er lokalisert. Forskning viser at BoNTox-behandling er 80 til 90 prosent effektiv for å lindre symptomene på hyperhidrose.

Visste du at det er forskjell på en deodorant og en antiperspirant? De fleste av oss behandler hyperhidrose med en deodorant som inneholder antiperspirant og de mest effektive inneholder aluminiumklorid. Der er antiperspiranter med sterkere effekt enn vanlige antiperspiranter, og anbefales derfor til pasienter med hyperhidrose. Produktene finnes både som kremer og deodoranter som kan brukes på hender, føtter og noen ganger kropp og ansikt. Aluminiumkloridet går inn og blokkerer også svettekjertlene midlertidig. Produktene finnes med varierende styrker og som både roll-on og krem. Produktene kan være effektive, men er ofte irriterende mot huden ved regelmessig bruk. 

Symptomer

Svette kan oppstå i mindre og større flater over hele kroppen eller være lokalisert i armhuler, hender og på føtter.  Økt svetteproduksjon er uavhengig av aktivitetsnivå og temperatur. Mengden svetteproduksjon og plagene som oppleves varierer, og er verre hos noen enn andre.

  • Håndsvette kan gi en svetteproduksjon som gjør hendene like våte som ved en håndvask. Dette gjør det vanskelig å håndtere gjenstander og materialer som ikke tåler fuktighet.
  • Svette under føttene, fotsvette, vil gi en konstant fuktighet som kan føre til fotsopp og infeksjoner på føttene, i tillegg til en sjenerende lukt.
  • Økt svetteproduksjon under armene (aksillær hyperhidrose) gir tydelige flekker på klær og mulig sjenerende lukt. Dette gir begrensninger på klær, og skaper en trang til å skifte ofte.
  • Mye svetting  i ansiktet, pannen, hodebunnen og resten av hodet kan oppfattes av andre som tegn på usikkerhet og nervøsitet. Dette igjen kan gi alvorlige psykososiale konsekvenser og redusere livskvaliteten. Svettedråper fra pannen kan svi i øynene og etterlate seg flekker på klær, tastatur og dokumenter.  
  • Lyske

Lege konsultasjon

I Norge er det lovpålagt med en konsultasjon hos lege før en behandlingsserie med Bontox. Botulinumtoksin til humanmedisinsk bruk kan kun rekvireres av lege. Sykepleiere og  annet helsepersonell kan ikke rekvirere eller beslutte at en person skal behandles med botulinumtoksin.

I løpet av konsultasjonen går vi nøye igjennom din helse for å sjekke at du ikke har en  tilstand som høyner risiko forbundet med, eller taler imot behandling  av Bontox. Ikke alle pasienter egner seg for behandling med botulinum toxiner og  derfor er vi nøye med denne forhåndsvurdering. Vi går gjennom virkningen, behandlingsforløp og bivirkninger rundt behandlingen. Dine ønsker og forventninger vil bli diskutert. Du vil få en skreddersydd behandlingsplan. Dette blir dokumentert i din journal. 

Før injeksjonsbehandlingene

De vanlige retningslinjene før en injeksjonsbehandling er:

  • Du må være frisk dagen du skal få injeksjoner.
  • Du må ikke ha hudinfeksjoner som pågår i injeksjonsområdet
  • I uken før behandling, unngå bruk av paracet, naproxen, ibuprofen og andre medisiner som har en blodfortynnende virkning. Dersom du har behov for anti-inflammatoriske medisiner må du diskutere det på lege-konsultasjonen.
  • Bruker du andre medisiner må du konferere med klinikken før behandlingen.
  • Du bør også avstå fra å drikke alkohol rett før behandlingen da det kan dehydrere huden .

Selve Injeksjonsbehandlingen

BoNTOX preparatene kommer i små sterile glass som et pulver. Dette blandes med sterilt saltvann og trekkes opp i engangssprøyter med en hårtynn spiss. Sprøyten settes inn rett under huden i det området du ønsker å redusere funksjonene i. Ved hvert stikk sprøytes en dråpe eller to som tar noen sekunder for en trenet behandler.

Armhuler: Det settes mellom 10 og 20 stikk i hver armhule. På forhånd kan vi gjøre en test (potetmelstesten) som avgrenser området som skal behandles. Dette området forbehandles alltid med is-pakning, is-spray og bedøvelseskrem.

Hender og føtter: Prosedyren er den samme som beskrevet over for armhulen, men vi må ta hensyn til at hender og føtter har mye mer smertenever enn armhulen, så vi sørger for god smertebeskyttelse under behandlingen. Både i hender og føtter ligger svettekjertlene like under huden. Under ligger muskler vi ikke skal lamme. Riktig injeksjonsteknikk er derfor helt nødvendig. Vi setter av en time til behandlingen selv om den ofte er ferdig på under halvparten.

Vi bruker våre mest erfarne leger og sykepleiere til all behandling av svette.

Vår nevrolog på MEDOslo kan gi deg råd om den behandlingen som passer best for deg.

Etter behandlingen

Når du har blitt behandlet med Bontox, bør du unngå å massere, vaske eller gni på det behandlede området eller dusje det første døgnet. Siden det sympatiske nervesystemet øker svetteproduksjon, bør du vente minst 4 dager med å gjenoppta trening. Unngå eksponering for sterkt sollys, svært kalde temperaturer og badstuer de neste 2 ukene.

Når merker man virkningen ?

Bontox trenger litt tid for å virke. Effekten er individuell og avhengig av hudtype, alder osv. Vanligvis tar det 3-7 dager før effekten oppleves.

Hvor lenge holder resultatet ?

Det varierer hvor lenge effekten av Bontox varer, men i gjennomsnitt kan du regne med at resultatet vedvarer ca. 4-6 måneder ved første behandling. I de første månedene etter behandling opplever pasienter vanligvis fullstendig tørrhet, hvoretter det er en sakte tilbakevending av svette-tendensen til neste behandling blir nødvendig. Om du ønsker en vedvarende effekt, må du derfor gjenta behandlingen med visse mellomrom. Ofte vil du derimot kunne øke intervallet mellom hver behandling etter hvert, det vil si at effekten varer lengre for hver behandling. Mer enn 90 % av pasienter med hyperhidrose er fornøyd med Botox behandling.

Har du fått stilt en diagnose på din svette-sykdom, kan du få medisinen dekket på blå resept. Bestill gjerne konsultasjon hos vår nevrolog.

Bivirkninger

Man får sjelden bivirkninger av hyperhidrosebehandlingen med Bontox. Bivirkninger som observeres i etterkant  er for det meste reaksjoner på injeksjonsstedet, som smerter, ubehag, stikking eller bloduttredelser.  Opplever du bivirkninger utover dette bør du kontakte oss på MedOslo. Dette gjelder spesielt: problemer med å puste, svelge eller snakke, kraftig hevelse i ansiktet, eller at huden blir rød og du får kløende, hovne utslett, uttalt muskelsvakhet i nakke, armer eller bein, infeksjoner.

Botox kan være en effektiv behandlinge for flere nevrologiske lidelser.

Les mer

Også kallt hyperhidrose, er en ganske alminnelig tilstand. Det er ufarlig, men gir ofte sjenerende problemer som svettelukt og flekker på klærne. Injeksjonsbehandling av overdreven svette er den mest effektive og langvarige behandlingen mot hyperhidrose.

Les mer

BoNTox behandling mot kronisk migrene er en svært effektiv og trygg behandlingsform.

Les mer

Bontox kan være egnet som smertelindring på flere type nervesmetter. 

Les mer

Spyttproduksjonen kan dempes ved å injisere BoNTox i spyttkjertlene rett under huden, bak og under kjeven.

Les mer

De fleste pasienter opplever en god effekt med BoNTox for å bedre ansikts og øyelokkspasmer

Les mer

BoNtox er en effektiv behandling ved tanngnissing, biting, kjevesmerter og kramper

Les mer

Nakke og rygglidelser, whiplash, hekseskudd, prolapse rog spinal stenose.

Les mer

Bevegelsesforstyrrelser er en samlebetegnelse  som kjennetegnes ved for lite eller for mye bevegelser. 

Les mer

Veien til god helse begynner her !

Besøksadresse

Majorstuhuset
Valkyriegaten 8
0366 Oslo
inngang fra Valkyriegaten

E-post

Det er mange som ønsker å nå oss og det kan ta litt tid å komme igjennom på telefon. Du kan gjerne sende oss en epost og vi ville forsøke å svare deg i løpet av 1 arbeidsdag.

Timer:  Bestilling, endring og sletting av time: 

Annet: Spesialisterklæringer og generell post: post@medoslo.no

Telefon

22 50 06 63
Mandag,Tirsdag og Torsdag
10.00-12:00

Bestilling / Avbestilling

Timer må avbestilles 1 full arbeidsdag før konsultasjonen skal finne sted, ellers sender vi en faktura.

Parkering

Parkering inne på gårdsplassen – innkjøring fra Sørkedalsveien ved Deli de Luca 
Nærmest parkerings garasje er QPARK Essendropsgate 7.

For din egen sikkerhet, vennligst ikke send sensitiv informasjon som personnummer via e-post.

9 + 10 =