(0047) 22-50-06-63 time@medoslo.no

Nakkeskade, Prolaps, Whiplash

Bontox reduserer nakkesmerte, stivhet og hodepine

Låsninger i ryggen ?

Bontox bedrer funksjon og senker smerter.

Rygg og Nakkesmerter

Ved skader og lidelser i nakke og rygg får vi ofte «muskelkramper» og smerter som forsterker hverandre. Ryggsøylen låses som en automatisk beskyttelse og bevegeligheten blir borte i deler av ryggen. Vi får feilstillinger for å unngå å trigge smerten. Overbelastning av alle typer setter seg i muskulaturen, tunge løft, ensidig arbeid i uvant stilling som maling av tak, skjermbruk i timevis eller stress og angst hvor vi hever skuldrene eller ikke tør å puste dypt og rolig. Tilsvarende låsninger og smerter ved bevegelse sees etter en del infeksjonssykdommer. Både rygg og nakkelidelser har forverret seg etter Covid 19 infeksjon og Covid vaksiner. Samtidig har det økt hodepine, spesielt migrene og cervikogen hodepine (som trigges fra nakken). I hvert nivå i ryggen kommer det ut et par (høyre og venstre) spinalnerver som gir impulser til sitt sett av muskler og sitt nerveområde på huden. Derfor vet den erfarne nevrolog hvor feilen sitter. BoNTox bør inngå tidlig i behandling av rygg og nakkelidelser og brukes altfor sjelden.

Doctors-1

Behandling

Ved behandling av rygg og nakkelidelser benytter vi 2 Bontox effekter. Bontox blokkerer musklenes evne til å trekke seg sammen (kramper, tics og feilstillinger). Bontox hemmer fyringen fra smerte-nervene (nervesmerter i dermatomer eller hudområder). Dette er en meget effektiv og trygg behandling som brukes for lite. Det er fordi det er viktig å finne de riktigere musklene som arbeider sammen, den riktige årsaken, hvor i nervesystemet «feilen» sitter og hvor mye Bontox som skal settes. For mye gir svakhet og kraftsvikt og kan forverre plagene.

Symptomer

Smerter, kramper, stivhet, hemmet bevegelse og feilstillinger i nakke og rygg rammer mange av oss i en grad hvor det stjeler livskvalitet og reduserer arbeidsevnen. Uansett hvor lenge plagene har vart, kan de raskt bli mye bedre med riktig diagnostikk og behandling. Symptomene har ofte samlebetegnelser som nakkeslengsyndrom «whiplash» som sees etter bilulykker, torticollis/skjev nakke, lumbago/korsryggsmerter «hekseskudd» etter tunge løft og snømåking, isjas som skyldes at nervene fra nedre del av ryggen kommer i klem og gir smerter i et ben. Klemmes nerven sterkere eller den skades får man nedsatt kraft i muskelen nerven forsyner.  I 90% skades de 2 nederste nivåer i korsryggen (S1 og L5) som gir kraftsvikt for å løfte foten eller å stå på tå/sparke fra. Dette kan skyldes at skiven mellom ryggvirvlene sprekker og massen i midten tyter ut og trykker på nerveroten. Dette kalles skiveprolaps. 80% av pasientene er i bedring etter 3 måneder. Men i noen tilfelle må man opereres for å redde nerven. Alle isjas pasienter skal ta kontakt med legevakt/sykehus hvis de plutselig mister all kraft i et ben (eller arm) eller mister følelsen i underlivet og kontroll over vannlating og avføring. 

Lege konsultasjon

I Norge er det lovpålagt med en konsultasjon hos lege før en behandlingsserie med Bontox. Botulinumtoksin til humanmedisinsk bruk kan kun rekvireres av lege. Sykepleiere og  annet helsepersonell kan ikke rekvirere eller beslutte at en person skal behandles med botulinumtoksin.

Legene på Med Oslo har standardisert denne konsultasjonen for å kartlegge symptomene dine, hva som trigger dem og hva som må tas hensyn til i behandlingen. Det gjøres en nevrologisk undersøkelse som viser om og hvor i nervesystemet skaden sitter. Da kan vi allerede ved første legebesøk lage en behandlingsplan.

Før injeksjonsbehandlingene

De vanlige retningslinjene før en injeksjonsbehandling er:

  • Du må være frisk dagen du skal få injeksjoner.
  • Du må ikke ha hudinfeksjoner som pågår i injeksjonsområdet

Selve Injeksjonsbehandlingen

BoNTOX preparatene kommer i små sterile glass som et pulver. Dette blandes med sterilt saltvann og trekkes opp i engangssprøyter med en hårtynn spiss.

Smerter: Sprøyten settes inn rett under huden i det området du ønsker å redusere smertefunksjonen i. Ved hvert stikk sprøytes en dråpe eller to som tar noen sekunder for en trenet behandler.

Muskulatur: Prosedyren er den samme som beskrevet over for smerte. Musklene er store, men i rygg og nakke ligger de lag på lag og vi må bruke nødvendig diagnostikk for å finne riktig muskler. Under ligger muskler vi ikke skal lamme. Riktig injeksjonsteknikk er av samme grunn helt nødvendig. Vi setter av en time til behandlingen selv om den ofte er ferdig på under halvparten.

Mengden Bontox som sprøytes inn bestemmes av området som skal behandles.   De fleste merker dette som små stikk – og for noen kan det svi litt i et kort øyeblikk.

Behandlingen er hurtig og effektiv.  Behandlingstiden er avhengig av hvor mange områder som behandles og tar sjelden mer enn 30 minutter å gjennomføre.

Vi bruker våre mest erfarne leger og sykepleiere til all behandling. Ved med Oslo utføres den av nevrolog.

Vår nevrolog på MEDOslo kan gi deg råd om den behandlingen som kombineres med Bontox for din lidelse.

Etter behandlingen

Når du har blitt behandlet med Bontox, bør du unngå å massere, vaske eller gni på det behandlede området eller dusje det første døgnet. Siden det sympatiske nervesystemet øker svetteproduksjon, bør du vente minst 4 dager med å gjenoppta trening. Unngå eksponering for sterkt sollys, svært kalde temperaturer og badstuer de neste 2 ukene.

Når merker man virkningen ?

Bontox trenger litt tid for å virke. Effekten er individuell og avhengig av hudtype, alder osv. Vanligvis tar det 3-7 dager før effekten oppleves.

Bivirkninger

Man får sjelden bivirkninger av hyperhidrosebehandlingen med Bontox. Bivirkninger som observeres i etterkant  er for det meste reaksjoner på injeksjonsstedet, som smerter, ubehag, stikking eller bloduttredelser.  Opplever du bivirkninger utover dette bør du kontakte oss på MedOslo. Dette gjelder spesielt: problemer med å puste, svelge eller snakke, kraftig hevelse i ansiktet, eller at huden blir rød og du får kløende, hovne utslett, uttalt muskelsvakhet i nakke, armer eller bein, infeksjoner.

Botox kan være en effektiv behandlinge for flere nevrologiske lidelser.

Også kallt hyperhidrose, er en ganske alminnelig tilstand. Det er ufarlig, men gir ofte sjenerende problemer som svettelukt og flekker på klærne. Injeksjonsbehandling av overdreven svette er den mest effektive og langvarige behandlingen mot hyperhidrose.

Les mer

BoNTox behandling mot kronisk migrene er en svært effektiv og trygg behandlingsform.

Les mer

Bontox kan være egnet som smertelindring på flere type nervesmetter. 

Les mer

Spyttproduksjonen kan dempes ved å injisere BoNTox i spyttkjertlene rett under huden, bak og under kjeven.

Les mer

De fleste pasienter opplever en god effekt med BoNTox for å bedre ansikts og øyelokkspasmer

Les mer

BoNtox er en effektiv behandling ved tanngnissing, biting, kjevesmerter og kramper

Les mer

Nakke og rygglidelser, whiplash, hekseskudd, prolapse rog spinal stenose.

Les mer

Bevegelsesforstyrrelser er en samlebetegnelse  som kjennetegnes ved for lite eller for mye bevegelser. 

Les mer