(0047) 22-50-06-63 time@medoslo.no

Spytt og Sikling

Om spyttets funksjon

Spyttet i munnen har mange viktige funksjoner. Opptak av medisiner og andre stoffer blandes i spyttet og skjer i munnhulen. Væsken fukter og blandes i maten. Fordøyelsen starter i munnen hvor spyttet inneholder ensymer og stoffer som starter bearbeidingen av det vi spiser og tilrettelegger for oppsuging av næringsstoffer fra tarmen. Vi har en munnflora på samme måte som en tarmflora. Spyttet er en viktig del av fordøyelsen og tanken på mat eller forventningen om mat til økt spyttproduksjon.

Svetting-1

Behandling av overdreven spytt og sikling

De fleste problemer med spyttproduksjon som oppleves som overproduksjon er knyttet til at vi ikke klarer å svelge spyttet unna. Dette skjer enten fordi vi ikke klarer å lukke munnen eller fordi vi har problemer med å svelge. Det er vanlig etter hjerneslag, facialisparese eller skader og lammelser i ansiktet. Ved noen sykdommer og enkelte medisiner er spyttproduksjonen økt.

 Det gode er at dette er meget enkelt og effektivt å rette på med BoNTox. Spyttet produseres i 4 spyttkjertler som tømmes ut kanaler foran eller bak i munnen. Avhengig av hva som er problemet behandler vi vanligvis 2 spyttkjertler, en på hver side.

Lege konsultasjon

Problemer med sikling er oftest knyttet til sykdom, bivirkninger fra medisiner eller spesielle tilstander som i seg selv krever behandling. Derfor skal pasienter alltid ha en legekonsultasjon før Botoxbehandlingen.

I Norge er det lovpålagt med en konsultasjon hos lege før en behandlingsserie med Bontox. Botulinumtoksin til humanmedisinsk bruk kan kun rekvireres av lege. Sykepleiere og  annet helsepersonell kan ikke rekvirere eller beslutte at en person skal behandles med botulinumtoksin.

Vi går gjennom virkningen, behandlingsforløp og bivirkninger rundt behandlingen. Dine ønsker og forventninger vil bli diskutert. Du vil få en skreddersydd behandlingsplan. Dette blir dokumentert i din journal.

Ved kjent underliggende sykdom/tilstand, kan du ha rett på refusjon for medikamentet fra Helfo.

Før injeksjonsbehandlingene

De vanlige retningslinjene før en injeksjonsbehandling er:

  • Du må være frisk dagen du skal få injeksjoner.
  • Du må ikke ha hudinfeksjoner som pågår i injeksjonsområdet
  • I uken før behandling, unngå bruk av paracet, naproxen, ibuprofen og andre medisiner som har en blodfortynnende virkning. Dersom du har behov for anti-inflammatoriske medisiner må du diskutere det på lege-konsultasjonen.
  • Bruker du andre medisiner må du konferere med klinikken før behandlingen.
  • Du bør også avstå fra å drikke alkohol rett før behandlingen da det kan dehydrere huden .

Selve Injeksjonsbehandlingen

Bontox injeksjoner er en meget sikker behandling . Medisinen kommer som sterilt pulver som blandes ut i en engangssprøyte rett før behandlingen. Selve stikkene gjøres med hårtynne nåler og gjør sjelden vondt. Behandlingen tar noen få sekunder.

Legen injiserer medisinen direkte i kjertelen uten å berøre musklene. Dette bidrar til å redusere spyttproduksjonen.

Etter behandlingen

Når du har blitt behandlet med Bontox, bør du unngå å massere eller gni på det behandlede området de første timene og ikke dusje eller sminke det behandlete området før dagen etter.

Når merker man virkningen ?

Spyttsekresjonen reduseres i løpet av de første 2 dagene, med maksimale resultater ca. 1 til 2 uker etter injeksjonene. Det kreves ingen daglig behandling.  men nye injeksjoner etter at effekten av de forrige har avtatt. Dette kan ta omtrent tre måneder.

Hvor lenge holder resultatet ?

Det varierer hvor lenge effekten av Bontox varer, men i gjennomsnitt kan du regne med at resultatet vedvarer ca. 3 måneder ved første behandling. 

Bivirkninger

Man får sjelden bivirkninger av behandlingen for redusert spyttsekresjon, med Bontox. Bivirkninger som observeres i etterkant er for det meste reaksjoner på injeksjonsstedet, som smerter, ubehag eller bloduttredelser.  Ved andre symptomer oppsøk lege eller legevakt slik du vanligvis ville gjort ved disse symptomene. Du kan kontakte oss på MED Oslo  så vi kan vurdere symptomene. Dette er en gratis kontroll som hører med til behandlingen. Ta gjerne et bilde m mobilen.

Botox kan være en effektiv behandlinge for flere nevrologiske lidelser.

Også kallt hyperhidrose, er en ganske alminnelig tilstand. Det er ufarlig, men gir ofte sjenerende problemer som svettelukt og flekker på klærne. Injeksjonsbehandling av overdreven svette er den mest effektive og langvarige behandlingen mot hyperhidrose.

Les mer

BoNTox behandling mot kronisk migrene er en svært effektiv og trygg behandlingsform.

Les mer

Bontox kan være egnet som smertelindring på flere type nervesmetter. 

Les mer

Spyttproduksjonen kan dempes ved å injisere BoNTox i spyttkjertlene rett under huden, bak og under kjeven.

Les mer

De fleste pasienter opplever en god effekt med BoNTox for å bedre ansikts og øyelokkspasmer

Les mer

BoNtox er en effektiv behandling ved tanngnissing, biting, kjevesmerter og kramper

Les mer

Nakke og rygglidelser, whiplash, hekseskudd, prolapse rog spinal stenose.

Les mer

Bevegelsesforstyrrelser er en samlebetegnelse  som kjennetegnes ved for lite eller for mye bevegelser. 

Les mer