(0047) 22-50-06-63 time@medoslo.no

Hyperhidrose

Når kroppen drypper av svette

Svettebehandling

Det er ingen grunn til å gå rundt med overdreven svette og oppleve redusert livskvalitet. BoNTox er effektivt behandling som varer i flere måneder.

MEDOslo behandler nevrologiske lidelser med BoNTox

Unngår du å berøre andre på grunn av svette hender, eller isolerer deg av frykt for at våte hender er pinlige når du håndhilser, eller at det forstyrrer sosiale og forretningsmessige aktiviteter. Kanskje du plages med så mye fotsvette at skoene ikke kan brukes på flere dager, eller at foten sklir ved bruk av  sandaler og forårsaker en vridd ankel. Kanskje du lider av Hyperhidrose.  Men fortvil ikke, for du kan få behandling.

Svette regulerer kroppstemperaturen vår og for de fleste av oss er produksjonen av svette i balanse med fordampningen fra huden (og huden føles tørr). Hos enkelte skjer svetteproduksjonen uavhengig av temeratur. Selv om du ikke anstrenger seg eller er utsatt for stress, er svetteproduksjonen for stor, og huden kjennes fuktig og svettedryppende. Det kalles hyperhidrose.

svetting_105118029
svette_231797647

Symptomer

Svette kan oppstå i mindre og større flater over hele kroppen eller være lokalisert i armhuler, hender og på føtter.  Økt svetteproduksjon er uavhengig av aktivitetsnivå og temperatur. Mengden svetteproduksjon og plagene som oppleves varierer, og er verre hos noen enn andre.

  • Håndsvette kan gi en svetteproduksjon som gjør hendene like våte som ved en håndvask. Dette gjør det vanskelig å håndtere gjenstander og materialer som ikke tåler fuktighet.
  • Svette under føttene, fotsvette, vil gi en konstant fuktighet som kan føre til fotsopp og infeksjoner på føttene, i tillegg til en sjenerende lukt.
  • Økt svetteproduksjon under armene (aksillær hyperhidrose) gir tydelige flekker på klær og mulig sjenerende lukt. Dette gir begrensninger på klær, og skaper en trang til å skifte ofte.
  • Mye svetting  i ansiktet, pannen, hodebunnen og resten av hodet kan oppfattes av andre som tegn på usikkerhet og nervøsitet. Dette igjen kan gi alvorlige psykososiale konsekvenser og redusere livskvaliteten. Svettedråper fra pannen kan svi i øynene og etterlate seg flekker på klær, tastatur og dokumenter.  
  • Lyske

Behandling av Overdrevet Svette

Det er ingen grunn til å gå rundt med overdreven svette og oppleve redusert livskvalitet. BoNTox er effektivt behandling som varer i flere måneder. Det er derfor et førstevalg. Det finnes en rekke ulike behandlingsformer, men det er sjelden nødvendig å kombinere flere behandlinger.

Injeksjonsbehandling med BoNTox bidrar til å blokkere nervenes signal til svettekjertlene, og bremser derfor ned på produksjonen. Disse kjertlene aktiveres fra det sympatiske nervesystemet som fyrer ekstra ved stress. Injeksjonene virker lokalt, og settes i området der den økte svetteproduksjonen er lokalisert. Forskning viser at BoNTox-behandling er 80 til 90 prosent effektiv for å lindre symptomene på hyperhidrose i håndflatene.

BoNTOX preparatene kommer i små sterile glass som et pulver. Dette blandes med sterilt saltvann og trekkes opp i engangssprøyter med en hårtynn spiss. Sprøyten settes inn rett under huden i det området du ønsker å redusere funksjonene i. Ved hvert stikk sprøytes en dråpe eller to som tar noen sekunder for en trenet behandler. Men det settes f.eks 28 stikk i en håndflate og dette er et område med mye smertenerver. Området forbehandles alltid med is-pakning, is spray, evt. nerveblokkade. Det er viktig å treffe riktig, en uøvet person vil kunne stikke ned i muskelen og forårsake lammelser i hender og føtter. Vi bruker våre mest erfarne leger og sykepleiere til all behandling av svette.

Hvor lenge holder resultatet?

En fordel er at effekten er forbigående og varer i ca. 3 måneder. Ofte vil du kunne øke intervallet mellom hver behandling etter hvert, det vil si at effekten varer lengre for hver behandling. Ved krampetilstander, overaktivitet i musklene og migrene kan det gå kortere tid, men vi ønsker ikke å behandle oftere enn hver 10 uke. Dette er fordi man kan utvikle antistoffer mot Botulinumtoxin som gjør at det ikke virker mer.

    svette_220057043