Ansikts- og Øyespasmer
Øyelokkspasmer oppstår når musklene rundt øyet ufrivillig trekker seg sammen. De kan vare i anfall på sekunder flere ganger daglig, opp til flere måneder i strekk. Det er tre klassifiseringer av øyespasmer.
- Det vanligste er øyet rykker, som kan være et resultat av stress eller tretthet, og er vanligvis ufarlig. Den beste behandlingen er hvile og avslapning. Skjer det ofte, eller varer over tid, kan det være en fordel å redusere forbruket av koffein og sukker.
- En mer alvorlig type øyelokkspasme er blefarospasmer. Det er en nevrologisk bevegelsesforstyrrelse preget av stående eller periodiske muskelsammentrekninger i ringmuskelen rundt øyet, som forårsaker unormale, ofte smertefulle, repeterende bevegelser i øyet/øyene. Vanligvis begynner det gradvis å påvirke bare ett øye, men utvikler seg ofte til å påvirke begge. Hyppigheten og alvorlighetsgraden av muskelspasmene øker generelt over en periode på ett til to år. Hos noen kan de ufrivillige muskelbevegelsene spre seg nedover ansiktet og halsen. mer intense enn en enkel øyeknipe, slik at de kan være ganske problematiske fordi de kan svekke synet alvorlig. Av denne grunn er det viktig å behandle essensielle blefarospasmer hvis de oppstår.
- En tredje type ansikts-spasme er en hemifacial spasme. De påvirker en side av ansiktet, ett øye, gir også rykninger i munnen på samme side av ansiktet. Hemifacial spasmerer en nevrologisk lidelse og kan oppstå fordi en arterie trykker mot nerven som kontrollerer ansiktsmusklene.
Blefarospasme ses nesten utelukkende hos voksne, de fleste utvikler sykdommen i 50-70 års alderen, men det er heller ikke uvanlig hos yngre mennesker. Både menn og kvinner får sykdommen, men den er omtrent 3 ganger så vanlig hos kvinner som hos menn.
Behandling av ansikts og øyespasmer
Det vanligste behandlingsalternativet i dag er injeksjoner med botulinumtoksin. Langt de fleste pasienter opplever en god effekt med BoNTox. Dersom det ikke gir tilstrekkelig effekt kan det være aktuelt med kirurgisk behandling.
Symptomer
Ansiktspasmer – ansiktsrykninger – hemifacial spasme er kortvarige rykninger i den ene halvdelen av ansiktet. De oppstår gjerne spontant, men kan også utløses av stress og tretthet. Kjennetegn er:
- Korte rykninger (spasmer) i muskulaturen i den ene halvdelen av ansiktet.
- Starter ofte rundt øyet og iblant over tid så sprer de seg nedover ansiktet.
Øyelokkspasmer / Blefarospasme utvikler seg vanligvis gradvis. De første symptomene er oftest en følelse av irritasjon og ubehag i øynene med lysfølsomhet, en følelse av tørrhet, og tidlig ser man oftest en ukontrollerbar blink. Etter hvert kommer det økende muskel sammentrekninger rundt øynene med mer vedvarende spasmer som kan bli så hyppige at de i prinsippet gjør pasienten blind en stor del av tiden, selv om øynene og synet i seg selv er normalt.
Plagene kan variere mye fra dag til dag og også i løpet av dagen. Noen er nesten asymptomatiske om morgenen og etter hvile med en tydelig forverring av symptomene opp i løpet av dagen ved tretthet og ved å prøve å lese eller ved stress. Forverring ses ofte ved TV-titting, sterkt lys, vind og kulde. Generelt ser man en gradvis forverring av symptomene over tid, og hos et lite antall personer kan man se at symptomene sprer seg noe nedover ansiktet, ev. til halsen, men det er sjelden de sprer seg til andre regioner.
Lege konsultasjon
I Norge er det lovpålagt med en konsultasjon hos lege før en behandlingsserie med Bontox. Botulinumtoksin til humanmedisinsk bruk kan kun rekvireres av lege. Sykepleiere og annet helsepersonell kan ikke rekvirere eller beslutte at en person skal behandles med botulinumtoksin.
I løpet av konsultasjonen går vi nøye igjennom din helse for å sjekke at du ikke har en tilstand som høyner risiko forbundet med, eller taler imot behandling av Bontox. Ikke alle pasienter egner seg for behandling med botulinum toxiner og derfor er vi nøye med denne forhåndsvurdering. Vi går gjennom virkningen, behandlingsforløp og bivirkninger rundt behandlingen. Dine ønsker og forventninger vil bli diskutert. Du vil få en skreddersydd behandlingsplan. Dette blir dokumentert i din journal.
Før injeksjonsbehandlingene
De vanlige retningslinjene før en injeksjonsbehandling er:
- Du må være frisk dagen du skal få injeksjoner.
- Du må ikke ha hudinfeksjoner som pågår i injeksjonsområdet
- I uken før behandling, unngå bruk av paracet, naproxen, ibuprofen og andre medisiner som har en blodfortynnende virkning. Dersom du har behov for anti-inflammatoriske medisiner må du diskutere det på lege-konsultasjonen.
- Bruker du andre medisiner må du konferere med klinikken før behandlingen.
- Du bør også avstå fra å drikke alkohol rett før behandlingen da det kan dehydrere huden .
Selve Injeksjonsbehandlingen
En Bontox behandling er en meget sikker metode.
Først blir området som skal behandles rengjort og huden din blir desinfisert. Det påføres bedøvelseskrem. Deretter, med en tynn engangsnål, sprøytes små doser av botulinum toksin inn i muskulatur like under huden på utvalgte steder. Mengden Bontox som sprøytes inn bestemmes av området som skal behandles. De fleste merker dette som små stikk – og for noen kan det svi litt i et kort øyeblikk.
Behandlingen er hurtig og effektiv og tar sjelden mer enn 30 minutter å gjennomføre.
Etter behandlingen
Når du har blitt behandlet med Bontox, bør du unngå å massere eller gni på det behandlede området de første timene, slik at du ikke sprer den injeserte Bontoxen i andre muskler. Du bør unngå å bøye deg i 5-6 timer etter behandlingen og vent minst 24 timer med å gjenoppta trening. Fysisk aktivitet øker blodgjennomstrømningen. Dette kan potensielt spre medikamentet til utilsiktede områder og redusere effektiviteten på injeksjonsstedet. Unngå eksponering for sterkt sollys, svært kalde temperaturer og badstuer de neste 2 ukene.
Når merker man virkningen ?
Bontox trenger litt tid for å virke. Effekten er individuell og avhengig av hudtype, alder osv. Vanligvis tar det 3-7 dager før effekten oppleves.
Hvor lenge holder resultatet ?
Det varierer hvor lenge effekten av Bontox varer, men i gjennomsnitt kan du regne med at resultatet vedvarer ca. 3 måneder ved første behandling.
Bivirkninger
Man får sjelden bivirkninger av hyperhidrosebehandlingen med Bontox. Bivirkninger som observeres i etterkant er for det meste reaksjoner på injeksjonsstedet, som smerter, ubehag, stikking eller bloduttredelser. Opplever du bivirkninger utover dette bør du kontakte oss på MedOslo. Dette gjelder spesielt: problemer med å puste, svelge eller snakke, kraftig hevelse i ansiktet, eller at huden blir rød og du får kløende, hovne utslett, uttalt muskelsvakhet i nakke, armer eller bein, infeksjoner.
- Bontoxbehandling av Nevrologiske lidelser
- Overdreven svette
- Migrenebehandling
- Nervesmerter
- Spytt og Sikling
- Ansikt og Øyelokkspasmer
- Tanngnissing
- Rygg og Nakkesmerter
- Bevegelsesforstyrrelser
Også kallt hyperhidrose, er en ganske alminnelig tilstand. Det er ufarlig, men gir ofte sjenerende problemer som svettelukt og flekker på klærne. Injeksjonsbehandling av overdreven svette er den mest effektive og langvarige behandlingen mot hyperhidrose.
BoNTox behandling mot kronisk migrene er en svært effektiv og trygg behandlingsform.
Bontox kan være egnet som smertelindring på flere type nervesmetter.
Spyttproduksjonen kan dempes ved å injisere BoNTox i spyttkjertlene rett under huden, bak og under kjeven.
De fleste pasienter opplever en god effekt med BoNTox for å bedre ansikts og øyelokkspasmer
BoNtox er en effektiv behandling ved tanngnissing, biting, kjevesmerter og kramper
Nakke og rygglidelser, whiplash, hekseskudd, prolapse rog spinal stenose.
Bevegelsesforstyrrelser er en samlebetegnelse som kjennetegnes ved for lite eller for mye bevegelser.